tirsdag 24. januar 2012

Hunder med god luktesans

Det sies at hunder har veldig god luktesans. På Wikipedia står det følgende: Luktesansen

Luktesansen, som må kunne hevdes å være hundens viktigste sans, er særdeles godt utviklet hos hunder, selv om det finnes tildels store forskjeller mellom ulike raser og hundegrupper. Sammenlignet med mennesket er luktesansen hos hunder omkring en million ganger bedre. Hunden har i gjennomsnitt førti ganger så mange hjerneceller involvert ved utskilling av duftstoffer enn mennesket. Hos hunder utgjør i gjennomsnitt lukteorganet en flate som tilsvarer ca. 150 cm² (60-200 cm², avhengig av rase). Til sammenligning har mennesket kun 2-3 cm² å rutte med. Antallet luktceller hos hunder er ca. 70-220 millioner (avhengig av rase), mot menneskets 5-20 millioner.

Hunder bruker luktesansen til mange flere oppgaver enn vi mennesker gjør. Den er viktig ved jakt, for å finne, for å gjenkjenne, for å kommunisere, og for smaken hos hunder.

Hundens evne til å oppfatte dufter er avhengig av duftstoffenes kjemiske sammensetning, fuktighetsgrad og molekylvekt. Tunge vannløslige molekyler oppfattes best. Foruten ville canider, som ulv, prærieulv og dingo m.fl., har også pariahhunder og støvere som regel en fantastisk god luktesans, men også en rekke andre hundegrupper og enkeltraser har fremragende luktesans.

Vel, hvis hunder har så innmari god luktesans, hvorfor må de da helt bort til en bæsj som ligger i grøfta for å snuse, og hvorfor går de helt oppi baken til andre hunder med snuta for å lukte? Ikke bare er dette skikkelig ekkelt, men det som er enda eklere er disse hundeeierne som ikke følger med tydeligvis, for så fort hunden kommer bort til eieren sin så sier eieren: "gi mamma/pappa nuss" for så å få hunden til å sleike dem i hele fjeset, inkludert munnen. Dette er utrolig ekkelt syns jeg.
Det værste er hundeeiere som hevder at mennesket har flere bakterier i munnen enn hunden, liksom for å forsvare tryneslikkingen? Det gjør det fortsatt like EKKELT!!!! Jeg vil heller kysse kjæresten min som jeg tross alt vet at ikke har snuset oppi baken til alle han møter på gaten, og alt som er ekkelt som ligger i grøfta.

Disse hundeeierne er en egen rase de også. Veldig mange hundeeiere burde måtte bestå en prøve omtrent som førerprøven, i hundehold. Veldig mange forer hunden med alskens slikkerier og tror den blir glad og smiler. Joda, den blir nok glad, men var den sur i utgangspunktet? Og ville hunden kjeftet på deg dersom du kom med f.eks hundegodteri istedet for julekake? Tror nok ikke det nei.

Jeg mener ikke å skrive dette om hundeeiere for å forherlige eiere av andre dyr, det finnes minst like mange eiere av katter og andre dyr som burde gjennomgått liknende prøver. Grunnen til at jeg skriver dette er fordi jeg lurer på om hundeeiere er seriøse når de sier at munnen til en hund er renere enn et menneske basert på bakterier. Hunder snuser jo ikke bare i annen manns (hunds) ende, men den spiser ekle ting som f.eks sitt eget oppkast og enkelte spiser også sin egen bæsj, og enda så klarer altså eieren å hevde dette med bakterier??? Hva baseres denne informasjonen på? Har de noe som helst vitenskapelig dokumentasjon på at det er bedre å la seg slikke i fjeset av en hund enn å kysse sin kjære? (et annet menneske)

Ingen kommentarer: