tirsdag 8. februar 2011

Jeg bare spør??

I dag har jeg ringt til to vikarbyråer, NAV, en kamerat og mora mi....men jeg har ikke snakket med noen. Hva i alle dager skal egentlig folk med telefon? Da tenker jeg først og fremst på firmaer, firmaer som skriver på nettsidene at de kan nås på telefon, og et eller annet telefonnummer fulgt av et faxnummer. Hvem i huleste er det som egentlig bruker fax nå for tiden da? Man må lete seg igjennom diverse sider før man omsider endelig klarer å spore opp e-postadressen deres. Når man så har skrevet og sendt e-poste får man automatisk svar tilbake om at de er på ferie eller at de ikke er tilbake før om ca 14 dager, så står det et telefonnummer man kan ringe hvis henvendelsen haster.....hmmm..har jeg gått glipp av noe her?

Da jeg ringte NAV fikk jeg svar, men ble sporenstreks satt over til en annen da hun hørte hva saken gjalt, så satt jeg der da i 4 minutter og hørte på en svarer som først spiller (grusom) musikk, for så å fortelle at de har stor trafikk og at du kan gå inn på nav.no hvis du lurer på noe. Hadde jeg funnet noe om det jeg lurte på der så ville jeg jo igrunn ikke  brukt penger på å ringe. du kan jo ikke akkurat finne ut noe på de nettsidene deres.

Har forsøkt søkefunksjonen deres....søkte på skjemaer og kommer da inn på en lang liste med rapporter om utarbeidelse av skjemaer. Jeg søkte på ordet arbeidsavklaringspenger og det eneste jeg finner da er dette http://www.nav.no/Arbeid/Jobb+og+helse/Arbeidsavklaringspenger og søker man på ordet AMO kurs kommer man inn på dette http://www.nav.no/Arbeid/Arbeidss%C3%B8ker/Arbeidsrettede+tiltak/Oppl%C3%A6ring+%28AMO%29/Oppl%C3%A6ring+%28AMO%29/805322192.cms. Man kommer først til en oversikt over AMO kurs i SOGN OG FJORDANE....HALLO!!! Det er jo ikke alle som bor der, de fleste gjør det jo faktisk ikke, og hvorfor i huleste er sidene skrevet på nynorsk? Er det liksom for at man helt garantert ikke skal skjønne et kvekk av det som står der? Opplysning til de som har skrevet sidene, de trenger ikke å være på nynorsk for at man ikke skal forstå hva det står der.

Og hvis man har forstått det som står der så har helt sikkert ikke saksbehandleren på NAV forstått det. Altså generelt da, jeg har heldigvis (endelig) fått en saksbehandler på NAV som skjønner noe. Hun skjønner igrunn en hel del, og er utrolig hyggelig og hjelpsom, og det beste av alt er at hun helst kommuniserer via e-mail, noe så vidunderlig. Man slipper jo å sitte å høre på telefonsvareren i mange minutter, og hun slipper å bli forstyrret og kan svare når det passer. Tenk om alle der nede på NAV hadde forstått at det gikk an da, men neida, nå har jeg fått "lønnslipp" fra NAV på e-post siden 2009, men plutselig så fant de ut at fra 1.januar 2011 så det ikke forsvarlig å sende den på e-post, de sender den istedet i posten 1.gang i måneden (får penger hver 14.dag). På lønnslippen står det hvor mye jeg har fått av stønader og hvilke, det står HELE fødselsnummeret mitt, e-post adresse og telefonnummer. De syns altså det er mer forsvarlig at den blir skrevet på papir (som er lite miljøvennlig), sendt i posten (det koster masse penger og tar mange dager), det er flere mennesker som behandler brevet, det kan bli borte på veien, det kan bli stjålet fra postkassa, likevel så anser de det som sikrere at det blir sendt i posten!!?? Jeg må jo være helt bak mål, for jeg skjønner ikke logikken her jeg. Hvor mange er det egentlig som sitter og prøver å stjele informasjonen jeg får på e-post??? For meg så blir dette så utrolig idiotisk, men det er vel bare typisk norsk dette, eller byråkrati som det kalles så fint. Er det rart at det tar 6 uker før man får behandlet søknader som haster???? Søknader som ikke haster blir behandlet innen 15-18 uker. Det som ikke haster for dem er bl.a søknad om støtte til å betale strøm, husleie o.l. Så at man ikke har penger i det hele tatt i 15-18 uker det vedkommer ikke dem i det hele tatt, man får faktisk beskjed om å låne av foreldre eller venner. Hvem i alle dager tror de jeg har som venner og familie da? Stein Erik Hagen og Bunnpris kongen? Jeg tror ikke de har fått med seg at jeg er medlem av trygdeklubben. Man holder seg jo gjerne med likesinnede, og jeg er altså ikke noe unntak. Noen er uførtrygdede på hel tid, mens andre er midlertidig ute av drift. Jeg er også midlertidig ute av drift, men det er høyst ufrivillig, og det er derfor jeg altså ringer til vikarbyråer og NAV.

Her for noen uker siden fikk jeg brev i posten fra NAV. Det var min såkalte aktivitetsplan, og planen var å komme i jobb. (dah....) Jeg var også søkt inn på AMO kurs, derfor jeg søkte på dette ordet. Jeg fant imidlertid aldri ut hva det var kurs i, men jeg har sterk mistanke om at det var kurs i sinnemestring. I brevet sto det ikke noe klokkeslett eller sted for kurset, og da jeg var nede på NAV for å levere noe så spurte jeg hvor og når jeg skulle møte opp siden dette var en torsdag og kurset skulle begynne mandag. Svaret som kom fikk meg antagelig til å stå med åpen munn...jeg fikk nemlig til svar at Nei, du er bare søkt inn, du har jo ikke fått plass (akkurat som jeg burde skjønt det), jeg var altså bare kommet med i trekningen om en plass. Hadde jeg trodd jeg kunne vinne noe så hadde jeg faktisk heller spilt Lotto. Jeg har jo aldri vunnet noe som helst annet enn på lotteri på speidern på midten av 80-tallet, så at jeg skulle vinne en plass på dette kurset var jo igrunn utopi. Jada, jeg vet det høres negativt ut, og det er det, for jeg vil jo gjerne komme meg ut i jobb, og hadde det vært opp til meg så hadde jeg vært nettopp det nå.

 Jeg skaffet meg jo praksisplass for et år siden, men det gikk jo åt skogen, for siden det måtte godkjennes av NAV så ble det ikke noe av. Det var jo feil rekkefølge. Jeg kunne jo ikke bare gå ut på egenhånd å skaffe meg en plass, jeg fikk da pent sette meg ned og vente mens jeg må passe på å sende meldekort hver 14.dag der det står som spørsmål: Har du vært i arbeid de siste 14 dager? Har du utført avtalt aktivitet eller deltatt på kurs.Har du hatt ferie eller annet fravær osv. Nå husker jeg ikke nøyaktig ordlyden på meldekorta, men jeg syns de er et hån. Det er jo igrunn mobbing. HAHAHA du fikk ikke jobb de siste 14.dagene heller, HAHAHA du fikk ikke plass på noe kurs, og vi gadd ikke å snakke med deg de siste 14. dagene heller, HAHAHA du har jo ingen grunn til å ta ferie og har ikke noe å ha fravær fra. HAHAHA hvis du fortsatt vil ha penger så får du værsågod å stå registrert som arbeidssøker der du lover å ta ethvert arbeid av enhver art tiltross for at du går på arbeidsavklaringspenger fordi du ikke kan klare den jobben du hadde. Så hver 14. dag så blir man altså tvunget til å lyve. Jeg kan jo ikke akkurat si at jeg hadde hoppet rundt og vært lykkelig dersom jeg ble tilbudt en 30 % stilling som dotømmer i Alta. Nå er det muligens slik at man bor i Gamme i Alta, ikke vet jeg, for med 30% lønn så kunne man jo ikke akkurat bodd et sted med hverken husleie eller strøm. (Jeg vet at man bor i hus i Alta da) Men jeg kunne jo ikke nektet heller for da ville jeg ikke få en eneste krone i 8 uker, og muligens miste AAP. Det kreves nemlig at man er i aktivitet.

Så uansett om man er arbeidssøker eller egentlig er tidsbegrenset ufør så blir man behandlet etter de samme reglene med de samme kravene. Før så kunne man jo bar "ta" seg en annen jobb. Man trengte jo ikke utdannelse eller erfaring for det fikk man jo der man tok jobb.

Før så kunne enhver idiot bli både kokk, kjøbmann, barnehagetante, snekker osv. De rampete guttene (ADHD?) ble sendt til sjøs for å bli folk. Og folk ble de alle sammen, og det er de som er de "gamle" i fagene nå i dag. Det er ingen som spør etter papirene deres for de har jo jobba i 40-50 år i samme jobben, så den kan de. Man har glemt at de kom som 14-16 åring og ble lært opp av de som jobba der fra før. At det var uverdige arbeidsforhold var nå en ting, men man kunne da iallefall bli hva som helst uten å måtte fylle ut en haug med skjemaer. Man var ikke syk heller, det var jo ingen som var uføre. Hadde de hode og minst en arm eller annen vital kroppsdel, ja så var de arbeidsføre. Nå er man arbeidsufør fordi man har fine diagnoser på både det ene og det andre. Det eneste som ikke er så populært er å ha Fibromyalgi, siden det er flest damer som får dette. Hadde det vært flest menn så hadde det vært mye mer alvorlig.

At det ikke var noen som hadde dette før i verden er jo igrunn vanskelig å si, for før så var det jo bare menn og enslige kvinner som jobbet, de andre var husmødre som det het den gangen. Nå kalles det hjemmearbeidende. Så det er vel det jeg er nå da, hjemmearbeidende. Ikke at det føles veldig som arbeid her jeg sitter i sofaen med pc på fanget, tv på, colaglasset innen rekkevidde og katten godt plassert i godstolen til lading. Men hvordan skal jeg så fylle ut meldekortet hvis dette ansees for å være arbeid? Jeg bare spør???

Ja, ja dette var dagens sutring. Jeg er egentlig takknemlig for at jeg får AAP, men det er reglene rundt som forvirrer meg.

Ingen kommentarer: